Tarihte ki 16 Büyük Türk Devleti

Cumhurbaşkanlığı Forsu'nda bulunan 16 yıldızın sembolize ettiği tarihteki 16 Büyük Türk Devletleri...
Eğer Büyük Selçuklu, Altınorda Devletleri Türk Devleti ise o halde Safevi Devleti de Türk Devleti olmalıdır. Çünkü Büyük Selçuklu ve Altınorda Devletleri Acem Diyarı'nda kurulmuştur ve bu devletlerin tebası Acem, hanedanları Türk'tür. Safevi Devleti'nin Şah'ı Şah İsmail'i her ne kadar sevmesekte aslında kendisi bir Türkmendir ve bunu hiçbir zaman gizlememiştir. Kendi döneminde Acem diyarında Türkmenler lehinde politika gütmüştür. Bu nedenle bugün İran'da Şah İsmail'i sevmezler ve benimsemezler.
Şah İsmail'in Yavuz Sultan Selim ve Fatih Sultan Mehmed ile olan husumetlerinin sebebi ise o dönemde birbirlerine denk güçte olan iki devletin güç çekişmesidir. Şah İsmail'in Osmanlı Hanedanı ile olan husumetinin bir diğer nedeni ise mezhep çatışmasıdır. Osmanlı Hanedanı Sunni-Hanefi Mezhebindendir. Şah İsmail ve Acemler ise Şii'dirler. Şah İsmail'in o dönemde Şah olabilmesinin en büyük nedeni zaten kendisinin Şii olmasıdır.
Şah İsmail'in Şii olduğu için Türkiyedeki Türkler tarafındanda benimsenmemektedir. Halbuki Orta Asya Türkleri ve Azeriler tarafından benimsenen bir tarihi şahsiyettir.
Türkiyedeki Türkler'de artık Şah İsmail'i tanımalı ve benimsemelidir....

Yorumlar